Expositie ‘Surrealisme – kunst in quarantaine’

Van 18 t/m 25 oktober 2020 toonden cursisten van TINT hun werk in Werkplaats De Witt tijdens een expositie onder de titel ‘Surrealisme – kunst in quarantaine’. De drager was voor iedereen een paneeltje van 40 x 40 cm.

Er deden 51 cursisten mee aan de expositie. De docenten van TINT kozen een werk voor de juryprijs, cursisten en bezoekers konden stemmen op het werk van hun voorkeur voor twee andere prijzen.

Juryprijs:
Riet van Gils
[30]

Cursistenprijs:
Nenny Kegels
[49]

Publieksprijs:
Yolanda God
[8]

3. Ad van Vuuren Door en ten tijde van Covid-19 vervreemden mensen van elkaar en zelfs eenzaamheid kan op de loer liggen.
Het woord monnik komt van een Grieks woord dat “eenzaam”betekent.
De door Covid-19 ontstane oeverloze discussie over de mondkapjes heeft mij ertoe gebracht om te zoeken naar een van oudsher degelijk en betrouwbaar (mond-)kapje.
In deze zoektocht kom ik terecht in de 15e eeuw. Men begon te experimenteren met het bedekken van (kerk)-kappen en kapjes.
De monniken en nonnen waren de eerste modellen. Al 5 eeuwen hebben ze hun dienst bewezen.
De bovenliggende dakpan,de monnik, heeft de vorm van een half afgeknotte kegel. Zij komen met de bolle zijde naar boven te liggen op de onderliggend dakpannen, de nonnen, die met de bolle zijde naar beneden liggen.

6. Inge Bijl Het is ieder mens gegund om te worden gezien. De twee kraanvogels staan voor vrede en geluk. Zij symboliseren wijsheid gezondheid loyaliteit en een lang leven. Kraanvogels worden ook in verband gebracht met het helen van het oog waarbij het oog staat voor de ziel. “Psyche” is het Griekse woord voor vlinder en dat betekent ook ziel. De drie vlinders verwijzen naar transformatie een nieuw begin in het leven een leven waarin het ieder mens is gegund om te worden gezien.

7. Hedy Coldenhoff De schilder op het werk van Chagall heb ik wat vervrouwelijkt. Van de zeven vingers heb ik er vijf gemaakt. Chagall had iets met het getal zeven ik niet. Het uitzicht vanuit zijn kamer is Parijs zie Eiffeltoren. Het uitzicht in mijn schilderij is Nijmegen met aan de horizon de molen aan de Graafseweg. Het werk op de schildersezel is bij Chagall zijn geboorteplaats Vitebsk in Rusland met onder andere een geit. Ik heb in Griekenland waar ik elk jaar met een groep schilder op een bergweg vanuit een auto een kudde geiten gefotografeerd het plaatje was hilarisch en surrealistisch tegelijk. De geiten waren de baas! Tenslotte de droomwolk: bij Chagall een Russisch landschap bij mij een Wajangpop in een Indisch landschap.

16. Agaath Eras “Dit van de vrouw met de duizend hobby’s” zoals mijn zonen altijd zeggen. Hier vind je er vier van de duizend: 1) tekenen/schilderen 2) edelsmeden 3) stof/kleding/mode 4) de roos; een prachtige bloem.

19. Ingrid Gitz De parachute staat voor de mondkapjes de slakken staan voor het virus dat langzaam neerdaalt en zich verspreidt om te dwalen. Langzaam kruipen zij weer op. Maar je mag het ook anders zien bijvoorbeeld een slakkenplaag in de tuin.

28. Joep Galama Tijdens een fietsvakantie trof mij het interieur van de Santa Maria la Blanca in Toledo. Het bleek de oudste synagoge van Spanje te zijn geweest gebouwd in Moorse stijl. De inspiratie: Drie religies die elkaar te vuur en te zwaard hebben bestreden.

34. Agnes Hol

Dit doodlopende station bezocht ik op 5 november 2019 tijdens mijn West-Australië reis.
Tussen 1908 en 1919 werden meer dan 800 Aboriginal , mannen, vrouwen en kinderen uit hun thuisland in West-Australië gedeporteerd en naar eilanden gebracht voor behandeling van vermoedelijke (geslachts)ziekten. Velen zijn nooit meer teruggekeerd.
De kraanvogels symboliseren hoop die vervliegt.

40. Paula van de Ven Quarantaine beperkt onze vrijheid. Het oog heeft de vrijheid om hiervan af te wijken. Kunst is onbegrensd en is vrij van beperkingen. Kijk!

51. Lida Nijholt De rood-witte afzettingslinten bij café’s en terrassen in de verlaten stad vormen de inspiratiebron.