Fijnschilderen

Docent: Nono Hoekstra

De term fijnschilderen wordt gebruikt voor Hollandse kunstschilders in de 17e eeuw, die streefden naar een zo natuurgetrouw mogelijke weergave van de werkelijkheid. De uiterst verfijnde techniek werd vooral toegepast in o.a. de stillevens en de zogenaamde genrestukken, meestal op klein formaat weergegeven taferelen van alledaagse activiteiten.

In deze cursus fijnschilderen  leer je hoe een schilderij opgebouwd wordt in dunne lagen olieverf. Fijnschilders werken op linnen of op paneel. Vanuit een onderschildering, een grisaille, worden de kleurlagen opgebouwd. Een grisaille is een schildering in toonwaarden, waarin de licht/donkerverhouding goed is weergegeven. Er wordt van grof naar fijn/gedetailleerd gewerkt.

Bij het fijnschilderen gaat het om de waarneming, waarbij het precieze kijken en het weergeven van de stofuitdrukking wordt geoefend. Oog voor detail, geduld hebben en het leuk vinden om precies te werken zijn eigenschappen van een fijnschilder.

Duur

Wekelijkse lessen van 3 uur. In het najaar tot aan de kerst 13 lessen, van half januari tot eind juni 20 lessen.

Je kunt per half jaar inschrijven. Opzegging mondeling of schriftelijk. Bij geen bericht word je automatisch ingeschreven voor ’t volgend half jaar.

Data

Vrijdagochtend van 9.30 tot 12.30 uur (1 x in de week).

De voorjaarscursus start in januari en de najaarscursus in september.

In overleg is instromen mogelijk, je betaalt dan alleen de resterende lessen.

Kosten

Kosten: € 30,00 per les (inclusief  teken- en schildermaterialen, exclusief dragers)

Informatie en inschrijven

Neem contact op met de docent, of meld je direct online aan.

Lees hier onze inschrijfvoorwaarden.

voorbeelden van werk van cursisten