Model/Portret cursus

Docent: Christine Elkhuizen

Met de opkomst van het ‘individu’ in de renaissance deed de portretschilderkunst z’n intrede. Vanaf die tijd is het portret een van de meest geliefde onderwerpen in de beeldende kunst. De menselijke figuur was tot de 20e eeuw het voornaamste onderwerp in zowel de wereldse als de religieuze kunst van de westerse wereld. In deze cursus staat, afwisselend, het schilderen of tekenen naar portret en het naakte of geklede model centraal.

Bij het portretschilderen en -tekenen zit je iemand letterlijk op de huid. Een persoon, en dan zeker zijn gelaat, is misschien wel het meest sprekende schilderonderwerp. Naast technische vaardigheden wordt er ook gelet op de karakterisering van ‘de kop’.

De duur van de standen kan bij portret en model variëren, van korte standen van 5 minuten tot een pose waar meerdere lessen aan wordt gewerkt. Korte standen dwingt de cursisten op een directe, snelle manier te schetsen; een goede oefening ‘om los te komen’. Langere standen zijn geschikt om uit te werken in olieverf en te letten op allerlei details. Soms wordt het model in een setting geplaatst en beïnvloedt de omgeving de figuur.

In deze cursus komen specifieke onderwerpen van het portret- en modeltekenen en -schilderen aan bod, zoals anatomie, plasticiteit, proporties, perspectief en karakterisering van het model.

Techniek

Er wordt aandacht besteed aan kleurgebruik, compositie, perspectief, vorm, lijn en ruimtesuggestie. Verschillende teken- en schildertechnieken passeren de revue: houtskool, Siberisch krijt, conté, olieverf- en aquareltechnieken, het werken met olieverfsticks of schilderen met gewassen inkt. Daarbinnen is er veel variatie, zo komen er diverse olieverftechnieken aan bod: het werken met onderschilderingen, het opbouwen in transparante glacis-lagen of juist een pasteuze, alla prima schilderwijze.

De cursisten worden individueel begeleid; keuze van de materialen en technieken kan worden afgestemd op de persoonlijke stijl. Wanneer het werk daartoe uitnodigt, zal er gerefereerd worden aan voorbeelden uit de kunstgeschiedenis.

Duur

Tweewekelijkse lessen van 3 uur: in het najaar 7 (of 8) lessen, in het voorjaar 10 (of 11) lessen.

Je kunt per half jaar inschrijven.  Opzegging mondeling of schriftelijk. Bij geen bericht word je automatisch ingeschreven voor ’t volgend half jaar.

Data

Woensdagochtend 9.30 – 12.30 uur (1 x per 2 weken)
Woensdagmiddag 14.00 – 17.00 uur (exclusief opruimen) (1 x per 2 weken)

De voorjaarscursus start in januari en de najaarscursus in september.

 Kosten

€ 30,00 per les
Inclusief teken- en schildermateriaal (basiskleuren in studie-kwaliteit), koffie/thee, ondersteunend materiaal. Exclusief prints, papier, karton, penselen/kwasten en modelkosten. Wanneer je een keer afwezig bent, en er is geen vervanging, worden de modelkosten wel in rekening gebracht. Wanneer je gebruik wenst te maken van professionele kwaliteit verf en doek, moet je deze zelf meenemen.

Informatie en inschrijven

Neem contact op met de docent, of meld je direct online aan.

Lees hier onze inschrijfvoorwaarden

voorbeelden van werk van cursisten