Model/Portret cursus

Docent: Christine Elkhuizen

Model/Portret

Met de opkomst van het ‘individu’ in de renaissance deed de portretschilderkunst z’n intrede. Vanaf die tijd is het portret een van de meest geliefde onderwerpen in de beeldende kunst. De menselijke figuur was tot de 20e eeuw het voornaamste onderwerp in zowel de wereldse als de religieuze kunst van de westerse wereld. In deze cursus staat, afwisselend, het schilderen of tekenen naar portret en het naakte of geklede model centraal.

Bij het portretschilderen en -tekenen zit je iemand letterlijk op de huid. Een persoon, en dan zeker zijn gelaat, is misschien wel het meest sprekende schilderonderwerp. Naast technische vaardigheden wordt er ook gelet op de karakterisering van ‘de kop’.

De duur van de standen kan bij portret en model variëren, van korte standen van 5 minuten tot een pose waar meerdere lessen aan wordt gewerkt. Korte standen dwingt de cursisten op een directe, snelle manier te schetsen; een goede oefening ‘om los te komen’. Langere standen zijn geschikt om uit te werken in olieverf en te letten op allerlei details. Soms wordt het model in een setting geplaatst en beïnvloedt de omgeving de figuur.

In deze cursus komen specifieke onderwerpen van het portret- en modeltekenen en -schilderen aan bod, zoals anatomie, plasticiteit, proporties, perspectief en karakterisering van het model.

Techniek

Er wordt aandacht besteed aan kleurgebruik, compositie, perspectief, vorm, lijn en ruimtesuggestie. Verschillende teken- en schildertechnieken passeren de revue: houtskool, Siberisch krijt, conté, olieverf- en aquareltechnieken, het werken met olieverfsticks of schilderen met gewassen inkt. Daarbinnen is er veel variatie, zo komen er diverse olieverftechnieken aan bod: het werken met onderschilderingen, het opbouwen in transparante glacis-lagen of juist een pasteuze, alla prima schilderwijze.

De cursisten worden individueel begeleid; keuze van de materialen en technieken kan worden afgestemd op de persoonlijke stijl. Wanneer het werk daartoe uitnodigt, zal er gerefereerd worden aan voorbeelden uit de kunstgeschiedenis.

Vanwege het coronavirus is de groep niet groter dan 5 personen.

Duur

Deze cursus bestaat uit ±18 dagdelen van 3 uur die in principe om de week worden gegeven. De lessen starten begin september en lopen door tot eind juni. U kunt per halfjaar of per jaar inschrijven. In het najaar tot aan de kerst: 7 lessen, van half januari tot 19 juni: 11 lessen.

Data

Woensdagochtend in principe om de week van 9.30 t/m 12.30 uur.
Woensdagmiddag in principe om de week van 14.00 t/m 17.00 uur (exclusief opruimen).

In de zomermaanden 2021 geldt een flexibel rooster, in september starten de reguliere lessen weer.

 Kosten

€ 27,50 per les
Inclusief teken- en schildermateriaal *(basiskleuren in studie-kwaliteit), koffie/thee, ondersteunend materiaal. Exclusief prints, papier, karton, penselen/kwasten en modelkosten. Wanneer u een keer afwezig bent, en er is geen vervanging, worden de modelkosten wel in rekening gebracht. Wanneer u gebruik wenst te maken van professionele kwaliteit verf en doek, dient u deze zelf mee te nemen.

*Vanwege het coronavirus is het i.v.m. besmettingsgevaar nu aan te bevelen zelf kneedgum en houtskool en een basisset olieverf mee te nemen.

Informatie

In overleg is instromen mogelijk, u betaalt dan alleen de resterende lessen.

Inschrijven

Neem contact op met:
Christine Elkhuizen
t 06 1247 6568
e christine@tint-nijmegen.nl
w datisdekunst.nl

U kunt zich ook direct online aanmelden met dit formulier.

Lees hier onze inschrijfvoorwaarden