Modelcursus

Docent: Christine Elkhuizen

Tot de 20e eeuw was de menselijke figuur het voornaamste onderwerp in zowel de wereldse als de religieuze kunst van de westerse wereld. In deze cursus staat het schilderen of tekenen naar een naakt- of een gekleed model centraal.

Inhoud

Specifieke onderwerpen van het tekenen en schilderen naar model komen aan bod, zoals anatomie, plasticiteit, perspectivische verkortingen, proporties van het menselijk lichaam, karakterisering van het model en de plaatsing van de figuur in de ruimte. De duur van de standen kan variëren, van korte standen van 5 minuten tot een pose waar meerdere lessen aan wordt gewerkt. Korte standen dwingt de cursisten op een directe, snelle manier te schetsen; een goede oefening ‘om los te komen’. Langere standen zijn geschikt om uit te werken in olieverf en te letten op allerlei details. Soms wordt het model in een setting geplaatst en beïnvloedt de omgeving de figuur. Het model is dikwijls naakt maar kan ook gekleed zijn, bijzondere kostuums zijn eveneens  een inspiratiebron.

Techniek

Er wordt aandacht besteed aan diverse facetten van de beeldende vorming, zoals kleurgebruik, compositie, perspectief, vorm, lijn en ruimtesuggestie. Verschillende teken- en schildertechnieken passeren de revue; houtskool, Siberisch krijt, conté, olieverf- en aquareltechnieken, het werken met olieverfsticks of schilderen met gewassen inkt. Daarbinnen is er veel variatie, zo komen er diverse olieverftechnieken aan bod: het werken met onderschilderingen, het opbouwen in transparante glacis-lagen of juist een pasteuze, alla prima schilderwijze.

De keuze van de materialen en technieken kan worden afgestemd op de persoonlijke stijl van de cursist. Wanneer het werk daartoe uitnodigt, zal er gerefereerd worden aan voorbeelden uit de kunstgeschiedenis.

De cursisten worden individueel begeleid, zodat er ruimte is voor de ontwikkeling van een persoonlijke stijl. Steeds wordt gekeken naar het typerende in het werk.

Duur

Tweewekelijkse lessen van 3 uur: in het najaar 7 (of 8) lessen, in het voorjaar 10 (of 11) lessen.

Je kunt per half jaar inschrijven.  Opzegging mondeling of schriftelijk. Bij geen bericht word je automatisch ingeschreven voor ’t volgend half jaar.

Data

Woensdagochtend 9.30 – 12.30 uur (1 x per 2 weken).

De voorjaarscursus start in januari en de najaarscursus in september.

Kosten

€ 27,50 per les
Inclusief teken- en schildermateriaal (basiskleuren in studie-kwaliteit), koffie/thee, ondersteunend materiaal. Exclusief fotoprints, papier, karton, penselen/kwasten palet en modelkosten. Wanneer je een keer afwezig bent, en er is geen vervanging, worden de modelkosten wel in rekening gebracht.

Informatie

In overleg is instromen mogelijk, je betaalt dan alleen de resterende lessen.

Inschrijven

Neem contact op met:
Christine Elkhuizen
t 06 1247 6568
e christine@tint-nijmegen.nl
w www.christine-elkhuizen.com

Je kunt je ook direct online aanmelden met dit formulier.

Lees hier onze inschrijfvoorwaarden.

voorbeelden van werk van cursisten